Vanuit kennis van verschillende vakgebieden en gevoel voor wat écht belangrijk is adviseren en begeleiden wij vanuit Ten Have en Partners mensen en organisaties bij hun zoektocht naar nieuwe en werkende oplossingen. We combineren op creatieve wijze kennis en nieuwe inzichten en creëeren veranderkracht door spanning en scherpte te maken.

Vanuit kennis van verschillende vakgebieden en gevoel voor wat écht belangrijk is adviseren en begeleiden wij vanuit Ten Have en Partners mensen en organisaties bij hun zoektocht naar nieuwe en werkende oplossingen. We combineren op creatieve wijze kennis en nieuwe inzichten en creëeren veranderkracht door spanning en scherpte te maken.

thp

Eigenaarschap en een Roemeense timmerman

eigenaarschap4Anderhalf uur later dan afgesproken vertelde mijn dochter dat ze, wandelend op de weg naar haar werk, een man ontmoette die vroeg waar het politiebureau was. Hij had een zware koffer in zijn hand en kniestukken over zijn broek. Zij vertelde hem dat het wijkbureau al jaren verdwenen is en raakte met hem in gesprek.
Hij bleek ’s morgens met een busje afgezet te zijn op een plek, waar hij opgehaald zou worden om te werken aan een bouwklus. Afkomstig uit Roemenië, waar zijn vrouw en kind wonen, had hij eerder al in Duitsland en Frankrijk gewerkt. Zijn Sloveense opdrachtgever had hem nu ondergebracht in Dordrecht, van waaruit hij dagelijks naar klussen gereden werd.

Vandaag was er duidelijk iets fout gegaan, niemand had hem opgehaald. Hij had lang staan wachten en de batterij van zijn telefoon was bijna leeg van het bellen. Mijn dochter belde met haar telefoon het dichtstbijzijnde politiebureau, legde het verhaal uit en gaf op verzoek van de zeer aardige agente de telefoon door aan haar gesprekspartner.

‘I am so sorry to bother you, but I am a wilder [1] and I have to go to Dordrecht’.

Na 3 seconden was het gesprek beëindigd, nadat de agente hem had verteld:

‘We are not a bus station’.

Mijn dochter was geschokt door de veranderende toon van de agente en het gebrek aan betrokkenheid. Bij een agent zouden toch alle toeters en bellen moeten gaan rinkelen: Uitbuiting, mensenhandel, criminaliteit. Misschien enigszins overdreven, maar signalen genoeg om de man toch even te spreken, terwijl hij ondertussen op de trein naar Dordrecht gezet had kunnen worden. 

Mijn dochter bood aan een treinkaartje voor hem te kopen, wat hij absoluut niet wilde. 

‘Can’t I walk tot Dordrecht?’

Ze wist hem te overtuigen dat 50 Km, met schoenen met een ijzeren neus, een zware tas en kniestukken misschien in Roemenië normaal is. In Nederland doen we dat echter alleen als we sponsoren hebben die ons per kilometer betalen en de opbrengst vervolgens naar een goed doel gaat. Gelukkig is de supermarkt nog wel open en verkopen ze daar OV kaarten. Samen zijn ze daar naartoe gewandeld, terwijl ze elkaar verhalen vertelden en naast een heleboel andere dingen, ook gemeenschappelijk hadden dat je je kind het beste wilt geven. 

Ze heeft hem naar de bus gebracht en daar overgedragen aan iemand die hem in Den Bosch zou helpen de trein naar Dordrecht te vinden.

Burgerparticipatie ontstaat door betrokkenheid, je verantwoordelijk te voelen voor wat er in je omgeving gebeurt en vervolgens eigenaarschap te nemen. De overheid trekt zich terug. De actie van deze agente zou dus een good practice kunnen zijn. Hoe denkt u daarover?

Meer lezen over eigenaarschap?

De route naar eigenaarschap

Betrokken raken, verantwoordelijkheid krijgen, eigenaarschap nemen  

[1] Wilder: moderne gastarbeider

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Cher ten Have - Adviseur en veranderkundige

Cher ten Have

Adviseur en veranderkundige

Lees meer

Mary van Boxtel - Transitiecoach

Mary van Boxtel

Transitiecoach

Lees meer

Maartje Jongen - Spraakmaker

Maartje Jongen

Spraakmaker

Lees meer

Mijke van Poppel - E-learning

Mijke van Poppel

E-learning

Lees meer