Vanuit kennis van verschillende vakgebieden en gevoel voor wat écht belangrijk is adviseren en begeleiden wij vanuit Ten Have en Partners mensen en organisaties bij hun zoektocht naar nieuwe en werkende oplossingen. We combineren op creatieve wijze kennis en nieuwe inzichten en creëeren veranderkracht door spanning en scherpte te maken.

Vanuit kennis van verschillende vakgebieden en gevoel voor wat écht belangrijk is adviseren en begeleiden wij vanuit Ten Have en Partners mensen en organisaties bij hun zoektocht naar nieuwe en werkende oplossingen. We combineren op creatieve wijze kennis en nieuwe inzichten en creëeren veranderkracht door spanning en scherpte te maken.

thp

GGD

ggd

Een aantal jaren geleden zijn de gevolgen van de drie decentralisaties binnen de GGD Hart voor Brabant, vertaald naar een reorganisatie, met verstrekkende gevolgen voor alle medewerkers.
De slogan: ‘de GGD Dichtbij’, maakt duidelijk waar de GGD naar toe wil met de organisatie. De eerste successen zijn zichtbaar.

‘De aanpak van de wijk-GGD’er in Vught is succesvol. Dat blijkt uit het evaluatierapport van de GGD Hart voor Brabant over de pilot die 8 maanden draaide in de gemeente Vught. De eerste resultaten zijn veelbelovend. En laten zien dat de werkwijze zoals bedacht werkt: de wijk-GGD’er dicht het gat tussen veiligheid en zorg.’

Er is veel veranderd en ontwikkeld. We hebben hier op verschillende manieren, bij verschillende onderdelen (GHOR, HSC) in de organisatie, een bijdrage aan mogen leveren. Op ‘de plekken der moeite’ organiseerden we wereld cafés, om professionals mee te laten denken. We leerden kleine projectgroepen verbeteringen te implementeren, zonder de betrokken professionals te ‘ont’eigenen.

Daar waar leidinggevenden en professionals voor hun persoonlijke ontwikkeling maatwerk nodig hadden, hebben we mensen individueel gecoacht. Bij een aantal mensen is dit veranderd in loopbaancoaching en zochten we samen naar een andere functie binnen of buiten de organisatie.

Leidinggevenden staan meer op afstand en de zelfstandige teams zijn inmiddels een gegeven. Dit betekent niet dat iedereen nu precies weet wat hij moet doen. Vragen die leven zijn; Waarop precies zijn zelfstandige teams het antwoord? Waarvoor is het team als team verantwoordelijk en waarvoor de individuele teamleden? Wat zijn precies de kaders en in hoeverre zijn die onderhandelbaar?
Bij al deze vragen gaat het over betrokkenheid, verantwoordelijkheid en gedeeld en collectief eigenaarschap. Omdat het implementeren van de zelfstandige teams voor een deel de verantwoordelijkheid is van de HR adviseurs, hebben we met hen het spel ‘in de ban van eigenaarschap’ gebruikt.

Het implementeren van zelfstandige teams, was het centrale thema. Via het spel bespraken we wie zich in welke mate betrokken voelt bij het implementeren van de ggd logozelfstandige teams. Wie zich vooral eigenaar voelt van het gewenste resultaat en wat daarvan de voordelen, maar zeker ook de nadelen zijn.
Er ontstond een gesprek over wie waar verantwoordelijk voor was en hoe dit zichtbaar werd in gedrag. Op een open manier werd feedback gegeven en ontvangen. (Verbeter)acties zijn geformuleerd en verdeeld.
Met de verworven inzichten en geformuleerde acties, kunnen ze zelf weer vervolgstappen zetten.

‘Het spel maakt op een speelse manier zichtbaar waar de verwarring zit en de irritaties vandaan komen. Dit maakt het veel gemakkelijker om ze bespreekbaar te maken.
Jullie begeleiding is daarbij natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van het succes’.
- Betty Helsloot, HR Adviseur

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Cher ten Have - Adviseur en veranderkundige

Cher ten Have

Adviseur en veranderkundige

Lees meer

Mary van Boxtel - Transitiecoach

Mary van Boxtel

Transitiecoach

Lees meer

Maartje Jongen - Spraakmaker

Maartje Jongen

Spraakmaker

Lees meer

Mijke van Poppel - E-learning

Mijke van Poppel

E-learning

Lees meer